Decanenkring IJssel-Vechtstreek

KEUZEMOGELIJKHEDEN TIJDENS “Bekijk MBO Zwolle” 2019

Hieronder staan de keuzemogelijkheden tijdens “Bekijk MBO Zwolle”. Je moet je van tevoren inschrijven en jouw keuze aangeven. Op de dag zelf kun je NIET meer van keuze wisselen.
 


 

 

ECONOMIE

BEDRIJFSADMINISTRATIE, OFFICE/MANAGEMENT SUPPORT & JURIDISCH
Bedrijfsadministratie: Je ziet je zelf al op een kantoor zitten: je werkt nauwkeurig en je gaat graag met computers en cijfers om.
Office/management support: je helpt de samenwerking binnen je team of bedrijf te verbeteren. Je onderhoudt de contacten, legt afspraken vast en zorgt dat iedereen de juiste info krijgt. Je controleert de voortgang van projecten en kijkt voortdurend of de processen efficiënter kunnen.

Juridisch: Wetten en regels uitzoeken en vastleggen voor organisaties en vakgebieden. Actief in twee vakgebieden: het juridische en het administratieve.
Afhankelijk van de studierichting en het niveau word je opgeleid tot bijvoorbeeld administratief, juridisch, secretarieel of financieel medewerker.

(DETAIL)HANDEL & INTERNATIONALE HANDEL / COMMERCIEEL
Ben je zelfstandig en kun je goed met mensen omgaan? Heb je commercieel inzicht en durf je initiatief te nemen? Ben je geïnteresseerd hoe producten in de winkel komen en hoe ze het beste verkocht kunnen worden? Wil je internationaal handel drijven en functies in de groothandel vervullen?
Wil je actief zijn op het gebied van marketing en communicatie of bancaire dienstverlening?
Kies dan voor een opleiding op het gebied van Handel en Commerciële dienstverlening. Je kunt hier heel veel kanten op.

HORECA
Binnen deze richting weet je nooit wat een dag brengt. De gasten en ook de markt stellen steeds hogere eisen waar op moet worden ingespeeld. De laatste ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld: nieuwe kooktechnieken en toegenomen belangstelling voor gezonde voeding. Daarnaast wordt gastvrijheid steeds belangrijker. Het werkveld kent verschillende soorten bedrijven, je kunt bijvoorbeeld komen te werken in cafés, restaurants, hotels, congrescentra en cateringbedrijven.

TOERISME, LUCHTVAARTDIENSTVERLENING, RECREATIE & FACILITY
Binnen de Facilitaire Dienstverlening zorg jij  ervoor dat het gebouw er perfect uitziet en dat de zaken op rolletjes loopt. Je kunt ook denken aan een opleidingen in de richting toerisme en recreatie. Deze leiden je op om te kunnen werken op een recreatiebedrijf, kampeerbedrijf, bungalowpark, dag attractiepark of bij een evenementenorganisatiebureau. Bij toerisme moet je denken aan het werken op een toeristisch reisbureau, zakenreisbureau of touroperator. Ook kan een hotel, ANWB-winkel of een vliegveld, bijvoorbeeld als steward(ess), jouw werkterrein worden.

UITERLIJKE VERZORGING
Binnen deze richting leer je hoe je anderen er goed uit kunt laten zien, bijvoorbeeld door het geven een knipbeurt of de visagie te verzorgen voor bijvoorbeeld een feestje. Maar ook een ontspannende schoudermassage of juist een intensieve voetbehandeling hoort hierbij.

 

ZORG, WELZIJN EN VEILIGHEID (INCL. SPORT)

ASSISTENTEN IN DE GEZONDHEIDSZORG (Dokters-, Tandarts-, Apothekersassistent/ Opticien/Audicien)
Als assistent in de gezondheidszorg heb je een belangrijke en verantwoordelijke taak, waarvoor je stevig in je schoenen moet staan. Deskundig, integer en sociaal vaardig zet je je in voor mensen die je hulp nodig hebben. Je werkt zorgvuldig, zowel met patiënten, als met je instrumentarium en je bent de rechterhand van een arts, tandarts of apotheker. Opticien en Audicien zijn veelzijdige beroepen. Je bent van alle markten thuis: in technische en medische zin weet je waar je over praat. Maar ook commercieel sta je je mannetje. In het bedrijf ontvang je klanten en je zorgt dat ze zich op hun gemak voelen. Je onderzoekt welke oplossing het oog of oor nodig heeft en vertaalt dat naar een passend hulpmiddel. Daarbij houd je rekening met de wensen en het budget van de klant.

SPORT
Heb je gevoel voor leiding geven en ben je sportief? Kun je goed met mensen omgaan en sta je midden in de maatschappij? Kies dan voor een opleiding in de Sport. In de Sport begeleid je sporters, jong en oud. Jouw doel is om andere mensen aan het bewegen te krijgen.

VEILIGHEID (Beveiliging, HTV)
Als je kiest voor de richting Beveiliging, ben je niet bang uitgevallen. Je houdt toezicht door te surveilleren en na te gaan of er zaken gebeuren die niet de bedoeling zijn. Die geef je dan door aan een centrale meldpost, maar het kan ook zijn dat je de politie, brandweer of ambulance alarmeert. Je probeert problemen te voorkomen of snel te ontdekken.

VEILIGHEID (Vakmanschap en Veiligheid, Defensie)
Heb je interesse in Defensie? Dan moet je deze opleiding eens bekijken. De opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) van Defensie laat je kennismaken met de Marine, de Landmacht en de Luchtmacht en bereidt je voor op je eerste functie bij Defensie. Veiligheid & Vakmanschap kun je volgen op drie niveaus en in verschillende vakrichtingen.

VERZORGING & VERPLEGING
Vind je het leuk om voor mensen te zorgen en ze te helpen? Elke dag is anders en beleef je weer wat nieuws door het contact met mensen die je ondersteunt en helpt. Je kunt ze helpen, maar ook een gesprekje voeren is belangrijk in je werk. Het werk vindt plaats in de thuiszorg, in een verpleeghuis of in een ziekenhuis.

Maatschappelijke Zorg / Sociaal Werk / Pedagogisch Werk
Bij maatschappelijke zorg draait het om het bieden van ondersteuning en begeleiding bij het dagelijks functioneren. De mensen die je helpt zijn cliënt bij een zorg- of welzijnsinstelling. Dat kan van alles zijn: een ziekenhuis, de ouderenzorg, een woonhuis waar gehandicapten wonen, een zorgboerderij, een psychiatrische instelling of een opvang voor daklozen. Het komt ook veel voor dat de cliënten thuis blijven wonen en dat je daar op bezoek gaat.

In het sociaal werk help je mensen om deel te nemen aan de maatschappij. Het gaat dus om mensen die dat zonder jouw hulp niet of moeilijk kunnen. Ze komen in aanmerking voor deze hulp omdat ze cliënt zijn bij een zorg- of welzijnsinstelling, of omdat de gemeente vindt dat het nodig is. Als sociaal werker draag je bij aan een maatschappij waarbinnen iedereen een plek heeft.

Bij pedagogisch werk draait het om het begeleiden van groepen van kinderen. Dat doe je op een opvoedkundige manier. Je zorgt voor een veilige omgeving en hebt oog voor de ontwikkeling van ieder afzonderlijk kind. Je werkplek is een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of in het onderwijs.

 

GROEN

Bloem & Styling | Groene detailhandel
Werken als bloemist of medewerker tuincentrum? Het kan allemaal met de juiste instelling en opleiding. Als jij feeling hebt met groen, geen 9 tot 5 mentaliteit hebt, graag werkt met mensen en interesse hebt in nieuwe producten en trends, dan is 1 van deze opleidingen iets voor jou.

Tuin & landschap | Bos- & natuurbeheer | Sportvisserij & waterbeheer | Teelt & technologie
Werken als hovenier, medewerker waterschap of staatsbosbeheer? Of juist actief als opzichter, verkoper hengelsportzaak, productmanager, teler of technisch medewerker in de kas? Het kan allemaal met de juiste instelling en opleiding. Als jij feeling hebt met groen, graag buiten werkt, weet van aanpakken en graag met mensen werkt, dan is 1 van deze opleidingen iets voor jou.

Dierverzorging | Wildlife | Dierenartsassistent paraveterinair
Werken als dierverzorger in een dierentuin, kinderboerderij of dierenspeciaalzaak? Of juist liever actief als dierenartsassistent paraveterinair? Het kan allemaal met de juiste instelling en opleiding. Als jij van dieren houdt, welzijn hoog in het vaandel hebt staan, weet van aanpakken, en graag met mensen werkt, dan is een van deze opleidingen iets voor jou.

PaardeNhouderij | Hoefsmid | Paardensport
Aan de slag als medewerker van een pensionstal, manege, hengstenhouderij of trainingsstal. Of juist actief in de paardensport of hoefsmederij? Het kan allemaal met de juiste instelling en opleiding. Als jij van paarden houdt, welzijn hoog in het vaandel hebt staan, weet van aanpakken, geen 9 tot 5 mentaliteit hebt en graag met mensen werkt, dan is 1 van deze opleidingen iets voor jou.

Groen, grond en infra
Werken met grote machines, grond verzetten en wegen aanleggen? Met de juiste instelling kan dat allemaal. Als je houdt van buiten zijn, kunt samenwerken en weet van aanpakken, dan liggen de banen voor het oprapen.

Voeding & technologie | Voeding & voorlichting
Ben je nieuwsgierig en wil je meer leren over gezonde voeding, hoe je producten ontwikkelt en ook echt maakt en wat de laatste trends in de foodsector zijn? Dan is 1 van deze opleidingen iets voor jou! Je werkt bijvoorbeeld als voedingsadviseur, gezondheidscoach, marketingmedewerker, medewerker productontwikkeling, productontwikkelaar, medewerker kwaliteitsdienst , allround operator of laborant. En ook mooi: de foodsector springt om goede vakmensen. Je hebt dus bijna altijd garantie op mooi werk!

 


TECHNIEK

Bouw, Infratechniek
Bouwkunde: ontwerpen, voorbereiden, organiseren en onderhouden van woningbouw.
Infratechniek: grond- water- en wegenbouw, het aanleggen van wegen, tunnels, sluizen, bruggen, viaducten e.d.

Meubel- en Houttechniek
Meubel- en Houttechniek: Meubelmaker, houtbewerker, werkplaatstimmerman

ICT
Werken in automatisering: onderhoud van computers, installeren software, mensen om leren te gaan met computers, programmeren.

Motorvoertuigen, Luchtvaarttechniek, Zeevaart
Motorvoertuigentechniek: onderhouden van personen en bedrijfsauto’s en het managen van een onderhoudswerkplaats.
Vliegtuigonderhoud: vliegtuigonderhoud is specifiek gericht op mechanisch onderhoud van vliegtuigen.
Zeevaart: de opleiding tot maritiem officier zowel in de functie als stuurman als de functie van scheepswerktuigkundige in de zeevaart.

Transport en Logistiek
Transport en Logistiek: Transport houdt in; op- en overslag van goederen, voorbereiden en regelen het vervoer van goederen of personen. Beroepen: chauffeur, logistiek medewerker, planner, manager
Logistiek houdt in;  inkoop, transport- en productieplanning, distributie, magazijn- en voorraadbeheer. Logistiek is eigenlijk een combinatie van administratie en planning.

Middenkader Engineering: Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Mechatronica, Commerciële- en Operationele techniek
* Werktuigbouwkunde: technisch uitvoerend en organiserend werk in de metaaltechniek waarbij apparaten, machines en constructies centraal staan. Een speciale keuzemodule is Industrial Design. * Elektrotechniek: Technisch uitvoerend en organiserend werk op het gebied van elektriciteit/ elektronica en de apparaten en apparatuur die hiervan gebruik maken. * Mechatronica: werken met en aan mechatronische machines. Hierbij wordt het mechanisme bestuurd door elektronica. Als commercieel technicus werk je bij technische bedrijven in de metaal of elektrotechniek of bij bedrijven die technische producten en diensten verkopen.
* Operationele techniek: In dit vakgebied word je breed opgeleid, zowel op het gebied van elektro als werktuigbouwkunde. Je werkterrein zijn grote industriebedrijven. Je kunt machines installeren, bedienen en onderhouden.

 

CREATIEF

Media & vormgeving (mediavormgeving, sign, mediaredactiemedewerker en mediamanager)
Bij Mediavormgeving ben je bezig met voorbereidende werkzaamheden voor verschillende media-uitingen zoals brochures, advertenties, displays, posters, websites, games of billboards. Vormgeving, styling, kleur en materiaal is hierbij belangrijk.  

Bij Sign leer je alles wat met belettering en het ontwerpen ervan te maken heeft. Bijvoorbeeld belettering op textiel, spandoek, billboard, winkelgevel, lichtreclame of auto. 

Als Mediaredactiemedewerker schrijf je zelf teksten, maar je bewerkt en controleert ook die van anderen. Je gaat op zoek naar informatie, neemt interviews af en maakt reportages. Soms maak je ook foto’s of een video bij een artikel. En je zorgt er zelf voor dat het nieuws geplaatst wordt op alle kanalen. 

Websites, een online campagne, een speciale app, advertenties: bedrijven zetten vaak veel middelen tegelijkertijd in om hun doel te bereiken. Als Mediamanager ben jij bij zo'n uitdagend project de spin in het web. Jij zorgt dat alle (multimedia-)specialisten goed samenwerken en dat iedereen een zo goed mogelijk product oplevert.

Woninginrichting & design (interieuradviseur)
Je helpt de klant bij het inrichten van een bepaalde ruimte (woning, kantoor, winkel). Het werk varieert van technisch-praktisch tot commercieel. Ook creatief en stilerend werk, zoals project- en binnenhuisadvisering komen voor. Als interieuradviseur werk je in de woninginrichting, projectinrichting, keuken- of badkamerbranche,

Podiumtechniek (Deltion)
Podium- en evenemententechniek en audiovisueel werk bevinden zich in een sector op het gebied van theater, congressen en media-events. De podiumtechnicus verricht, onder begeleiding, alle voorkomende logistieke, technische en ondersteunende werkzaamheden, die van belang zijn bij de voorbereiding, opbouw en afbouw van een voorstelling en/of evenement. Denk daarbij aan podia, decors, technische apparatuur en het installeren daarvan.

Fotografie en camerawerk
Overal om je heen zie je beelden die worden gemaakt door AV-specialisten. Als AV-specialist kijk je anders naar beelden en zoek je naar manieren om een beeld krachtiger te maken door dingen toe te voegen of juist weg te laten. Je houdt je bezig met het maken van audiovisuele producties. Je wordt fotograaf of cameraman/ vrouw. Bij camerawerk ligt het accent op licht, geluid, beeld, camera-, montagewerk of op een combinatie van deze gebieden. Als fotograaf werk je als zelfstandig ondernemer of binnen fotografiebedrijven zoals, fotostudio’s en fotospeciaalzaken. Afhankelijk van de opdracht en je specialisatie werk je in de studio of op locatie.

Evenementenorganisatie (Landstede)
Werken in de evenementenorganisatie is enorm afwisselend: bijvoorbeeld de ene dag op kantoor, de andere dag op een festivalterrein. Je houdt je onder andere bezig met het opzetten en uitvoeren van een communicatie- en marketingplan, het maken van draaiboeken, het ontwerpen van promotiemateriaal, het onderhouden van contacten met leveranciers, het inrichten van de locaties en het regelen van het personeel en de catering.

Mode
De mode-kleding-branche is een dynamische wereld. Mode is een afspiegeling van maatschappelijke, economische en culturele ontwikkelingen en verandert bijna dagelijks ons leven. Deze veranderingen hebben invloed op het modebeeld. Heb jij een goed gevoel voor mode en denk jij dat je kunt meewerken in deze wereld van ontwerpen, produceren, stylen en inkopen? Dan is een mode opleiding wellicht iets voor jou.

Decanenkring IJssel-Vechtstreek | info@dijv.nl